fbpx

Gezondheid: Ons gezin gaat Keto (2)

Twee weken into Keto

Heel veel mensen hebben met ons meegeleefd in onze radicale keuze om als familie KETO te gaan.
Wil je weten waarom? Lees dan blog 1.

 

Het ergste achter de rug
We zijn nu 2 weken op weg als gezin. De moeilijkste tijd is achter de rug. Je lichaam moet een hele ommezwaai maken, maar vooral voor de kinderen is het ook emotioneel moeilijk geweest.
Tot enkele dagen geleden vroegen de kinderen nog elke ochtend brood met pasta voor ontbijt en waren dan niet erg gelukkig van het alternatief.
De kids moeten nog wel een beetje wennen aan het eten. Wat Chloe lekker vindt, vindt Spencer weer niet lekker en visa versa.

Chloe heeft in de eerste week twee avonden overgegeven in bed, waardoor we aardig wat bedden verschoond hebben.
Nu hebben we ook allemaal een paar dagen een buikvirus te pakken, waardoor we allemaal erg misselijk waren. Deze symptomen liepen allemaal wat in elkaar over, dus het was lastig om los van elkaar te zien.

 

Eten en gedrag
Vanavond waren we wel erg trots. Ik had sperziebonen + champignons gemaakt met gepureerde bloemkool (met bacon & kaas) + kip. Het was echt super lekker. Spencer at z’n bord leeg, toen nog een schaal sperziebonen en likte toen alle borden schoon (die hoefden dus niet in de vaatwasser ;).
Hij vond het heerlijk. Voor ons is het echt een win om te zien hoe goed het met hem gaat op het dieet.
Spencer’s gedrag is 300% verbeterd! In ieder geval thuis.
Hij is rustiger, gelijkmatiger en heeft thuis ook geen boze aanvallen meer. Hij is nog wel eens boos maar het escaleert niet meer. Echt een groot verschil.
Chloe, daarentegen, is juist wat minder geduldig geworden. Die is juist wat koppiger en gooit haar kont graag in de krib. Echt defiant, noemen we dat in het engels

 

Keto-rash
Nu heeft Chloe sinds een paar dagen een hevige huiduitslag gekregen. Ze noemen dat de Keto-rash. Dit kun je krijgen doordat je lichaam in ketose is en kan in verband staan met het detoxen van haar lichaam. Als het goed is moet het snel over gaan. Het is wel heel zielig voor haar en je kunt merken dat Chloe daardoor prikkelbaarder is, en dat snap ik goed!
Ze gaat nu elke avond in bad met Epson zout en nu ook met Melaleuca (tea tree) oil + amandelolie voor het vet.
Ongeveer 1 op de 3 mensen krijgt Keto-rash. Ik heb er zelf ook een beetje last van gehad toen ik vorig jaar het keto-dieet alleen deed, maar in lichte maten. Jonah en Spencer hebben nergens last van. Update paar dagen later: het gaat al iets beter met haar. Het is nog niet helemaal weg, maar het lijkt minder te worden. Gelukkig!

 

Als je zoveel vetten eet, is het nog steeds even wennen dat je daar nu ook echt van afvalt.
Nu na 2 weken: zijn we allemaal een beetje (water)gewicht verloren. De kinderen ongeveer 1-1.5 kilo, Jonah en ik 3-4 kilo. Het meeste is waterverlies maar het is wel een lekker begin.
Ik voel mezelf echt top! Keto is zo’n makkelijk vol te houden dieet, omdat je geen honger of snaai behoeften hebt.
Jonah is een week later volledig Keto gegaan. Jonah werkt in de bouw overdag dus thuis ad hij wel met ons mee, maar hij heeft nog een week op het werk anders gegeten.
Ook omdat ik niet gelijk alle lunch boxen wilde maken en moest zorgen dat hij genoeg binnenkreeg. Na een week kon ik het aan en was hij er ook klaar voor. En nu is hij best fanatiek :).
De mannen op het werk zijn altijd jaloers op zijn lunch die hij meekrijgt van huis. Dat moet toch een goed teken zijn.
Jonah heeft echt niks los gehad van de overgang naar Keto. Mannen pff… 🙂

Vrijdag zijn we bij het consultatiebureau geweest. Chloe’s gewicht was al wat dichter naar de curve gegaan. Die kilo maakt wel de ommezwaai in de curve. Een goed begin! De volgende keer wordt Chloe nog een keer op school gewogen als ze 4 is. Ik had eigenlijk even een foto van die curve moeten maken (gewicht & lengte) zodat ik het zelf een beetje in de gaten kan houden. Uiteindelijk gaan we voor een gezond gewicht, want ik geloof dat ze dan als ze puber is er wat minder moeite voor hoeft te doen. Maar ik ben er niet krampachtig om hoor, normaal denk ik altijd.. het komt wel goed! Bij haar heb ik alleen het gevoel dat we er iets bewuster mee om moeten gaan.

 

Wist je dat je helemaal niet verkeerd hoeft te eten tijdens Keto?
Ik ben inmiddels dagelijks aan het bakken en uitgebreid koken en probeer elke dag weer iets nieuws uit.
Hier een aantal foto’s van mijn baksels. Ze lukken niet altijd… maar vaak zijn ze best lekker!

Tip: lunchboxen klaarmaken
Wat ik wel geleerd heb is om de lunchboxen voor de familie ’s avonds klaar te maken. De eerste week zat ik als een gek alle lunchboxen te maken in de ochtend. Zònder keto had ik al problemen met op tijd komen voor school, mét keto was het bijna niet te doen.
Het eten blijft toch niet warm, dus maakt het niet uit dat het de avond van te voren al is gemaakt. Dat geeft een hoop rust in de ochtend. Plus heb ik ’s morgens meer moeite om creatief te zijn met alle menu’s en lunch ideeën, ‘s avonds zit je nog in de flow van dinner.

 

Hoe doen jullie het dan met traktaties?
Deze vraag kreeg ik natuurlijk meerdere keren, en terecht! Voor traktaties op school maak ik een uitzondering. Ze krijgen dan in 1 keer veel suiker en koolhydraten, maar ik wil wel dat het leefbaar en leuk moet blijven voor de kinderen. Aangezien het niet dagelijks is, vind ik dat het moet kunnen, tenzij ik zie dat ze er ziek van worden. Wel is de omgeving wel vrij goed ingelicht om onze kids geen eten te geven (don’t feed the monkeys). Als ze honger hebben krijgen ze thuis altijd wat lekkers. Ik zie wel dat ze vaak na die traktatie weer meer honger krijgen, dus het brengt ze wel een beetje terug naar af, maar ze zitten zo weer terug in Ketosis.

 

Lazy
Wij doen als gezin ‘Lazy-keto’, dat betekent niet echt dat we gemakzuchtig zijn, maar wel dat we het eten niet optellen/tracken. Ik houd wel alle verpakkingen bij en zorg wel dat ze niks hoog aan koolhydraten eten maar hoeveel koolhydraten dit dan uiteindelijk is per dag, dat weet ik niet precies.
We eten allemaal totdat we geen honger meer hebben. Dit vind ik vooral belangrijk voor onze kids. Honger is niet de bedoeling! De kinderen krijgen altijd wat te eten als ze dit willen. De to-go-to snack is kalkoenfilet met roomkaas.

 

Suikervrij
De trick met kinderen is wel dat je goed voorbereid moet zijn. Ik heb wat ‘suikervrije’ – koolhydraat-arme snack opties zoals koekjes (ik maak ze ook zelf), lollies etc, wat de moeilijke sociale momenten vervangen. In de eerste week had ik deze nog niet, en draaide het soms op drama uit. Nu heb ik ook dingen die de kids lekker vinden. Ik ben niet dol op nep-suikers of suikervrije varianten, maar voor dit dieet is het beter dan hun suikerspiegel doorbreken. Ga je ‘gewoon’ voor gezond eten, dan vervang je weer suiker door honing, ahornsiroop en dadels, maar dat is veel te hoog aan koolhydraten een kets-dieet.
Ik zorg wel dat we geen aspartaam binnen krijgen, by no means!
Erythritol is mijn favoriet en is ook geen kunstmatige zoetstof. Het smaakt daarbij ook heel lekker, maar je kunt het niet zomaar in de supermarkt kopen. Je moet dus even online gaan shoppen. Deze komt als vervanger ook vaak het beste uit de test. Misschien een goede tip voor de mensen die toch iets minder suiker willen eten. Het smaakt namelijk ook nog eens lekker. Je proeft bijna geen verschil.

 

Help: Keto-frozen taart!
Over 2 weken wordt Chloe 4, dus we gaan op zoek naar een goede verjaardagstaart. Chloe wil graag een Frozen taart, dus ik kan dus niet even thuis iets ‘lulligs’ gaan bakken. Ik heb al rond gevraagd of de bakkerijen in Barneveld ook suikervrije of koolhydraatarmen taarten bakken, maar die vraag hadden ze niet eerder gehoord! 🙂
Op Pinterest vind je genoeg ‘kale’ keto-taarten en misschien plant ik er wel een Frozen-barbie bovenop.
Maar dat is nog steeds een groot risico, mocht het niet lukken. Taarten bakken is niet helemaal mijn specialiteit. Dus ik sta zeker open voor tips! Het liefst bestel ik ‘m ergens, maar dan moet ie wel keto-waardig zijn.
(Keto ingrediënten voor een taart zijn: slagroom (nog zelf te kloppen), erythritol (suiker), amandel/kokosmeel, roomkaas, vanille extract, lijnzaad-gemalen etc. ).
Update: inmiddels heb iemand gevonden die gaat kijken of het gaat lukken! Ik ben benieuwd. Keto-Red Velvet met een Frozen plaatje! Wordt vervolgd. 

 

Brood

Gisteravond mijn eerste Keto brood gemaakt! Recept vind je hier (video). Spencer gaf vanmorgen aan dat hij het lekkerder vond dan tarwe! Haha… Komt vast omdat ze al 2 weken geen gewoon spelt-tarwe brood hebben gegeten. Dit recept is zeker een aanrader. Het is wel lekker makkelijk om ‘brood’ mee te geven.

 

Al met al, ben ik erg positief gestemd. Ik ben blij dat we de moeilijkste weken achter de rug hebben en de kids al enigszins gewend zijn. Spencer vindt het stiekem ook wel fijn. Het is zo lekker rustig in z’n hoofd.

Merel Pyhala About the author

Merel is een enthousiasteling over alles aangaande gezondheid, darmen, essentiële olien en daarna een goed business boek. Ze deelt graag haar nieuwste bevindingen.